Szafran z la Manchy

W poprzednim wpisie wspomniałam o szafranie jako niezastąpionym (niestety często zastępowanym!) dodatku do paelli. Żółty barwnik nierówny żółtemu barwnikowi. A szafran nierówny szafranowi. Najlepszy na świecie to ten z la Manchy, chroniony znakiem jakości Denominación de Origen “Azafrán de la Mancha”. Dwa gramy oryginalnego hiszpańskiego szafranu kosztują około 16 euro (zdj.poniżej). Za kilogram zapłacilibyśmy 3 tys. euro. Aby pozyskać kilo nitek szafranu potrzeba około 200 tys. krokusów!

W październikowe poranki, najlepiej przed wschodem słońce, rolnicy zrywają fioletowe kwiaty. Potem zaczyna się tradycyjne kobiece „skubanie”. Z każdego kwiatka trzeba odzielić cenne, trzy czerwonopomarańczowe znamiona. Polecam galerię zdjęć. Sama chętnie bym pojechała, sfotografowała, porozmawiała, reportaż napisała…Może kiedyś pojawią się sprzyjające tego typu wojażom okoliczności… 🙂

Szafran z La Manchy ze znakiem DO pochodzi tylko ze zbiorów jednorocznych i sprzedawany jest w nitkach, nie w proszku.

To nie szafran, który kupiłam.Ten mój podróbką raczej nie jest, ale z La Manchy na pewno nie pochodzi. Tak przy okazji pamiątek i jeszcze w tym temacie, taka paczka (puszka lub szklany, ozdobny słój) cennej przyprawy też jest dobrym pomysłem na upominek 😀

httpv://www.youtube.com/watch?v=OL36-KmZgwU&feature=player_embedded#at=81

 

 

 

2 odpowiedzi do “Szafran z la Manchy”

  1. Mam pecha, bo jak już jestem w La Manchy, to akurat tuż przed zbiorem… A wtedy, kiedy następuje tradycyjny zbiór, już mnie tu nie będzie. Bo też bym pojechała, obfotografowała, napisała, oj, pojechałabym! 🙁

    1. Kasia, nie uwierzysz, ale pisząc tego posta i znając Twojego bloga, pomyślałam o Tobie;) że na pewno ten temat cię interesował. a tak przy okazji, podróżujesz i piszesz tylko turystycznie, czy jednocześnie pracujesz?;) z wiadomych, dziennikarskich względów mnie to ciekawi:) możesz na priva pisać:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *